VITAMIX

Zielony sos

Archiwa

BLENDER

Składniki:

  • 250 ml oliwy z oliwek
  • 80 ml soku z cytryny
  • 5 g czosnku
  • 100 g świeżych liści pietruszki
  • 50 g świeżych liści bazylii
  • 30 g świeżego szczypiorku
  • 20 świeżych liści mięty
  • 2 świeże gałązki rozmarynu
  • 40 g posiekanej szalotki
  • 10 g mielonej kurkumy

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki umieszczamy  w pojemniku Vitamix®, nakładamy pokrywę na pojemnik. Wybieramy bieg 1, uruchamiamy blender, po czym powoli zwiększamy prędkość do najwyższej. Blendujemy przez 1 minutę, za pomocą ubijaka dociskając składniki do ostrzy.

Udostępnij nasz wpis:

Majonez djion

Archiwa

Słoiczek majonezu znajdziemy w większości polskich lodówek. Wielu z nas nie wyobraża sobie bez niego kanapki, a przedwielkanocne spory o to, który majonez jest najlepszy, co roku rozgrzewają internet 🙂 Czy jednak popularność tego dodatku idzie w parze z naszą wiedzą o nim? Sprawdźcie, co wiecie o majonezie.

W skład tradycyjnego domowego majonezu wchodzą: olej roślinny, surowe żółtko, musztarda, sól, pieprz, ocet winny lub sok z cytryny.

Najpopularniejszymi rodzajami majonezu są:

  • klasyczny z jajek, oliwy z oliwek, musztardy i octu; zawartość tłuszczu w tej opcji wynosi 70-80%;
  • light to jak sama nazwa wskazuje, wersja, która zawiera mniej tłuszczu i kalorii;
  • dekoracyjny – gęstsza opcja, służy do dekorowania potraw;
  • wegański, czyli bez jajek, z dodatkiem napojów roślinnych i tofu;
  • sos majonezowy – o płynnej konsystencji, może zastąpić dip do sałatek;
  • fusion :), np. z dodatkiem czosnku, ziół, takich jak pietruszka, kolendra, oregano, tymianek, bazylia, a nawet wasabi czy sosu sojowego – co kraj, to inny ulubiony majonez :); jeśli chcecie zrobić majonez smakowy w domu, to pamiętajcie, aby dodatki wymieszczać wcześniej z żółtkiem, a dopiero potem z kolejnymi składnikami.

Idealna konsystencja majonezu – jak ją uzyskać?

  • wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, dlatego lepiej wyjąć je z lodówki kilka godzin wcześniej;
  • płynne składniki wlewamy powoli i cienkim strumieniem;
  • gdy majonez wychodzi zbyt płynny, dolewamy oleju; gdy zbyt gęsty – wodę lub sok z cytryny / wino;
  • doprawiamy majonez solą i pieprzem, już po osiągnięciu najlepszej konsystencji.

Dziś mamy dla Was przepis na majonez dijon. Ta wersja to świetny dodatek do jajek, omletów, mięs, smażonego sera czy warzyw. Całkiem płynnie go przygotujecie, używając blendera Vita-Prep 3® lub opcjonalnie Vitamix XL®.

BLENDER

Składniki:

  • 105 g musztardy djion

  • 30 ml białego wytrawnego wina

  • 60 ml wody

  • 500 ml oleju słonecznikowego

  • 60 ml skondensowanego mleka

  • 5 g soli

  • 1 g czarnego pieprzu

Sposób przygotowania:

Wlewamy musztardę, wino oraz wodę do pojemnika Vita-Prep®, mocujemy pokrywę, ustawiamy prędkość na #3 i blendujemy około 10 sekund. Podczas pracy urządzenia (na tej samej prędkości) powoli wlewamy olej na zmianę ze skondensowanym mlekiem. Dodajemy sól i pieprz, po czym blendujemy całość przez kolejne 10 sekund. Majonez przekładamy do szklanego słoiczka i przechowujemy w lodówce.

Udostępnij nasz wpis:

AJ! Ale Aioli z pieczonego czosnku!

Archiwa

Czosnek ma moc! I to nie tylko prozdrowotną, ale też związaną ze swoim smakiem i zapachem. Wielu z nas unika dań wykorzystujących czosnek właśnie w obawie przed zapachem z ust, lub tym pozostającym na rękach po obieraniu czy krojeniu czosnku. My jesteśmy fanem tego dodatku i oprócz wyjątkowego przepisu na czosnkowe aioli, mamy dla Was garść podpowiedzi, jak wyeliminować zapach, a cieszyć się tylko smakiem 🙂

Na czosnkowy zapach z ust, polecamy:

  • zjeść kawałek jabłka,
  • wypić sok z cytryny,
  • zagryźć zieloną natką pietruszki,
  • rozgryźć cząstkę suszonego goździka,
  • ssać ziarno kawy,
  • zjeść kawałek imbiru.

Na szybkie i bezinwazyjne obieranie czosnku, podpowiadamy:

  • zgniecenie ząbka szerokim ostrzem noża: ząbek dociskamy i uderzamy,
  • podgrzanie przez kilka sekund ząbków w mikrofalówce,
  • umieszczenie na kilka minut czosnku w wodzie,
  • umieszczenie ząbków w słoiku i energiczne potrząsanie.

Na zapach na rękach, rekomendujemy:

  • potarcie dłonią o metalową łyżkę lub nóż,
  • użycie mieszanki soku z cytryny i soli lub z octu i oliwy,
  • wtarcie w dłonie kawy mielonej.

 

Aioli przygotujecie używając blendera Vitamix XL®. Wcześniej upieczcie czosnek: w całości, bez obierania zawińcie czosnek w folię aluminiową i wstawcie do nagrzanego do 220 stopni piekarnika, na około 30-40 min. (do miękkości, w zależności od wielkości ząbków). Po wystudzeniu pozbawcie ząbki skórki.

BLENDER

Składniki:

  • 535 g żółtek jaj

  • 2 szklanki soku z cytryny

  • 15 g soli

  • 3 g białego pieprzu

  • 30 ząbków pieczonego czosnku

  • 2,4 litra oliwy z oliwek (podzieloną na 2 części)

Sposób przygotowania:

Do pojemnika Vitamix® wkładamy żółtka jaj, sok z cytryny, czosnek, sól oraz pieprz, zabezpieczamy pojemnik pokrywą, po czym wybieramy prędkość #1. Przełączamy blender na start i powoli zwiększamy prędkość do #10, blendujemy przez 30 sekund, następnie redukujemy prędkość do 7 i dodajemy 1 porcję oliwy z oliwek.

Ponownie zwiększamy obroty do #9, wlewając kolejne 2 porcje oliwy z oliwek przez otwór w pokrywie. Przyspieszamy prędkość do #10, używając ubijaka, aby połączyć oliwę z resztą składników. Blendujemy przez kolejne 10 sekund. Aioli sprawdzi się jako dodatek do warzyw, frytek czy sałatek.

Udostępnij nasz wpis:

Kremowa zupa z marchwi

Archiwa

Marchewka to chyba jedno z najbardziej popularnych warzyw. Jednak niewiele osób wie, jakie skrywa tajemnice. To dlatego, mamy dla Was przepis nie tylko na pyszną kremową zupę marchewkową, ale i 10 ciekawostek, które sprawią, że spojrzycie na marchewkę zupełnie inaczej.

 

  1. Marchewka nie tylko pomarańczowa! Ta pojawiła się dopiero w  XIV wieku w Holandii. To warzywo może mieć też fioletowy, biały, żółty, czerwony i czarny kolor.
  2. Nie dla wszystkich to warzywo. W Portugalii uważa się ją za owoc, z którego przyrządzany jest pyszny tradycyjny dżem.
  3. Aż 88% marchewki stanowi woda.
  4. Ma świetny wpływ na zdrowie: zawiera witaminy A, C, E, K i PP i te z grupy B; beta-karotenu wspomaga wzrok i pomaga obniżyć poziom; marchewka reguluje układ trawienny, poprawia metabolizm, chroni przed anemią i ma pozytywny wpływ na wątrobę.
  5. Lepiej gotować marchewkę w całości, a nie w plastrach, bo wtedy zmniejsza się ilość wartościowych składników.
  6. Jest super dla urody: beta-karoten wpływa dobrze na skórę i nadaje jej ładny odcień.
  7. Zdrowa przekąska: 100 gram marchewki to tylko 41 kcal.
  8. W Chinach, największym eksporterze marchewki na świecie, zbiera się ok. 17 milionów ton rocznie!
  9. Czarna marchewka ma dużo więcej beta-karotenu niż pomarańczowa.
  10. Botanicy wyróżniają aż 60 gatunków marchewki. Nie wszystkie są jednak jadalne.

 

Zupę krem z naszej pomarańczowej bohaterki, przygotujecie szybko i sprawnie wykorzystując blender Vita-Prep 3® lub opcjonalnie Vitamix XL®.

BLENDER

Składniki:

  • 500 g pokrojonych marchwi

  • 375 g cebuli

  • 5 g czosnku

  • 125 g masła

  • 10 g natki pietruszki

  • 60 g ryżu

  • 2 litry wywaru z kurczaka

  • 0,5 łyżki cukru

  • sól – według uznania

Sposób przygotowania:

Mocujemy pokrywę na pojemniku Vitamix®, po czym ustawiamy prędkość #3. Włączamy urządzenie, następnie wrzucamy do niego marchew (siekając jednorazowo nie więcej niż 250 ml/1 szklankę), odczekujemy 5-10 sekund do właściwego rozdrobnienia (używamy łopatki dopychającej, aby docisnąć warzywa do ostrzy). Posiekaną marchew odstawiamy i przystępujemy do siekania cebuli, czosnku (podobnie jak w przypadku marchwi).

W dużym rondlu podsmażamy na maśle posiekane jarzyny – około 5 minut. Dodajemy pietruszkę, ryż, wywar z rosołu, cukier. Doprowadzamy do wrzenia, po czym gotujemy przez 30-40 minut, aż warzywa zrobią się miękkie.

Blendujemy zupę (w 3 partiach), ustawiając prędkość na biegu #8 przez około 10 sekund – do momentu uzyskania pożądanej konsystencji. Zupę podajemy na ciepło z kleksem śmietany lub jogurtu, posypaną pietruszką lub prażonym słonecznikiem.

Udostępnij nasz wpis:

Pietruszkowo-szpinakowe pesto

Archiwa

Pesto to nieodłączny element kuchni włoskiej. Jesteśmy przyzwyczajeni, że to głównie składnik dań z makaronem, jednak pesto to też świetny dodatek do kanapek, grzanek lub jako element zup, sosów do sałatek, zapiekanych warzyw lub ryb.

Najpopularniejszym rodzajem pesto jest to z bazylii, jednak jest tyle wariacji tego produktu, ile pomysłowych kucharzy 🙂 Najważniejsze, żeby zawsze używać do pesto dobrej jakości oliwy i sera. Oprócz ziół czy warzyw, tradycyjne pesto zawiera orzeszki pinii, ale i one są wymieniane na orzechy włoskie, pestki słonecznika i inne ziarna. Z kolei najczęstszymi zamiennikami dla bazylii są: rukola, suszone pomidory, papryka,  jarmuż, czosnek niedźwiedzi, zielony groszek czy pietruszka. Przepisem na tę ostatnią opcję, dzielimy się z Wami poniżej.

Zanim przyrządzicie aromatyczne pesto we własnej kuchni, poznajcie tradycyjne odmiany tego nieodłącznego składnika włoskiej kuchni 🙂

Pesto alla genovese: tradycyjne, z bazylią oraz czosnkiem.

Pesto siciliano: zawiera suszone pomidory, ser Pecorino, ostrą papryczkę i migdały.

Pesto di pistacchi: tutaj królują orzeszki pistacjowe.

Pesto alla trapanese: z dodatkiem pomidorów, migdałów oraz czosnku.

Pesto Rosso: z suszonymi pomidorami, w towarzystwie orzechów, Parmezanu, bazylii, czosnku i oliwy z oliwek.

Pesto Bianco: z serem ricotta i gałką muszkatołową.

Pesto Giallo: z suszonymi pomidorami i żółtą papryką.

Pesto di olive nere: z czarnych oliwek.

Pesto di rucola: aromatyczne pesto z rukolą.

Pesto di finocchietto: wyjątkowe, bo zawierające koperek.

W przygotowaniu naszego aromatycznego i bardzo zdrowego ze względu na obecność pietruszki i szpinaku pesto, pomoże Wam blender Vita-Prep 3® lub opcjonalnie Vitamix XL®.

BLENDER

Składniki:

  • 120 ml oliwy z oliwek

  • 3 g soli

  • 145 g szpinaku

  • 50 g natki pietruszki

  • 60 g startego parmezanu

  • 40 g orzechów włoskich

  • 5 g czosnku

Sposób przygotowania:

Umieszczamy wszystkie składniki w pojemniku Vitamix®, nakładamy pokrywę na pojemnik, wybieramy bieg #1. Włączamy blender, a następnie powoli zwiększamy prędkość do #10. Blendujemy przez 25-30 sekund, z pomocą ubijaka dociskamy składniki do ostrzy. Najsmaczniejsze jest świeże pesto, ale przechowując je w lodówce zachowa swój smak przez kilka dni.

Udostępnij nasz wpis:

Aksamitne masło orzechowe

Archiwa

Masło orzechowe najczęściej kojarzymy z kuchnią amerykańską i sposobem na słodkie śniadaniowe kanapki. Jednak to naprawdę uniwersalny dodatek, który możemy stosować w wytrawnych potrawach. Najlepiej, gdy zrobimy je sami – wtedy mamy pewność dotyczącą jakości składników. No i satysfakcja gwarantowana!

Zanim wyczarujecie swoje masło, przekonajcie się, do czego możecie go użyć, aby zaskoczyć swoje kubki smakowe 🙂

Smarowidło:

do pieczywa, grzanek, krakersów, ciasteczek, paluszków, naleśników, pancakes, w towarzystwie dżemów czy owoców – bananów, gruszek, jabłek, jagód i wielu innych, na które mamy ochotę.

Dodatek do śniadań:

to świetny sposób, aby urozmaicić poranną jaglankę czy owsiankę i dodać sobie energii na cały dzień!

Dodatek do dań wytrawnych:

to świetne uzupełnienie sosów warzywnych i mięsnych, a także kremowych zup z użyciem mleczka kokosowego; masło idealnie sprawdza się w kuchni tajskiej lub bliskowschodniej.

Składnik smoothies:

dodanie masła do koktajlu nie tylko podbije jego walor smakowy, ale również będzie stanowić cenne źródło energii i dobrych składników; polecamy taką opcję sportowcom i osobom prowadzącym intensywny tryb życia.

Składnik wypieków:

Batoniki, ciastka lub ciasta, takie jak brownie, czy muffinki z masłem nabiorą super orzechowego aromatu; masło może być też elementem kremu lub po prostu dekoracji.

W samodzielnym przygotowaniu masła pomoże Wam blender Vitamix Vita-Prep 3® lub opcjonalnie Vitamix XL®. Zatem ostrza w ruch i do dzieła!

BLENDER

Składniki:

  • 2,3 kg prażonych, prażonych solonych lub pieczonych w miodzie orzeszków ziemnych

  • 300 g prażonych orzechów pekan

  • 185 g pokrojonych migdałów

Sposób przygotowania:

Wsypujemy wszystkie składniki do pojemnika Vitamix®, nakładamy pokrywę na pojemnik. Uruchamiamy blender, powoli zwiększamy prędkość do maksymalnej. Mielimy przez 3-4 minuty lub do osiągnięcia pożądanej konsystencji. Za pomocą ubijaka dociskamy składniki do ostrzy. Masło ma bardzo długi termin przydatności do spożycia, zwłaszcza jeśli trzymamy je w lodówce. Przed posiłkiem warto jednak, aby miało temperaturę pokojową, wtedy będzie się je łatwiej rozsmarowywać.

Udostępnij nasz wpis:

Paprykowe coulis

Archiwa

Zanim przejdziemy do przepisu, który odmieni Wasze dania, wyjaśnijmy czym jest coulis.

“Kuli” – bo tak wymawiamy to słowo – to bardzo esencjonalny, bogaty w smaku, nasycony aromatami sos warzywny lub owocowy. Zarówno w wersji deserowej, jak i wytrawnej przygotowuje się go z przetartych warzyw, w tej pierwszej wersji z dodatkiem cukru, w drugiej soli, a niekiedy bulionu czy śmietanki.

Taki gęsty sos sprawdzi się jako polewa do lodów, ciast, owoców, a nawet shake’ów. W przypadku dań wytrawnych to świetny dodatek do mięs, ryb, serów, pasztetów – zarówno w wersji wege, jak i mięsnej.

My mamy dziś dla Was przepis na wytrawny, paprykowy coulis. Dlaczego? Ponieważ czerwona papryka świetnie współgra z innymi warzywami, serami, pieczeniami. A co najważniejsze czerwona papryka kryje w sobie bogactwo właściwości odżywczych i ma naprawdę świetny wpływ na funkcjonowanie całego naszego organizmu:

  • jest idealna, gdy stosujemy dietę, jest bowiem niskokaloryczna; w śrefniej wielkości papryce kryje się tylko 55 kcal!
  • to bomba witaminowa, ponieważ zawiera dużą dawkę witaminy C, A, E, i te z grupy B;
  • to też moc mikroelementów – w papryce znajdują się m.in.: żelazo, potas, wapń, likopen, beta-karoten;
  • ze względu na dużą zawartość witaminy C, papryka ma działanie antyoksydacyjne, to znaczy, że spowalnia procesy starzenia i hamuje wolne rodniki;
  • witaminy i mikrolelementy znajdujące się w papryce pomagają też zachować odporność i pozytywnie wpływają na obniżenie ciśnienia krwi, mają działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, chronią układ sercowo-naczyniowy, poprawiają krzepliwość krwi, zmniejszają ryzyko chorób serca czy mózgu.

Papryka jest warzywem, które może nas cieszyć i dostarczać odżywczych właściwości przez cały rok: od sezonu letniego, gdzie idealnie sprawdzi się w sałatkach czy na grillu; jesienią w gulaszach, zapiekankach czy zupach, zimą w postaci przetworów i papryk faszerowanych, a wiosną – w postaci regenerujących i odświeżających koktajli w towarzystwie innych warzyw i ziół. Sosem, który wykonacie szybko przy użyciu blendera Vitamix Vita-Prep 3® lub opcjonalnie Vitamix XL®, możecie cieszyć się o każdej porze roku. Polecamy wypróbować go z Waszymi ulubionymi przekąskami i potrawami.

BLENDER

Składniki:

  • 1,125 kg czerwonej papryki

  • 10 g soli

Sposób przygotowania:

Papryki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez ok. 20 minut, do momentu, kiedy skórka lekko się przypali. Upieczone zawijamy w papier do pieczenia i zostawiamy na ok. 20 minut, aż skórka lekko odejdzie. Zdejmujemy skórkę, usuwamy pestki, a następnie wrzucamy papryki do pojemnika Vitamix® (w dwóch partiach). Zabezpieczamy pojemnik pokrywą i ustawiamy prędkość #7. Blendujemy do momentu właściwego rozdrobnienia przez ok. 45 sekund. Odcedzamy nadmiar wody, a następnie solimy. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do przegryzienia. A potem nic tylko polewany, zanurzamy i przekąszamy, rozkoszując się głębokim smakiem aromatycznej papryki. Mniam!

Udostępnij nasz wpis:

OJ, ale dobre mleko sOJowe!

Archiwa

Sezon jesienno-zimowy to czas, kiedy zmieniamy swoje nawyki żywieniowe. Jemy cięższe, rozgrzewające potrawy, które mają dodać nam energii. To samo dzieje się z napojami – stawiamy na napoje rozgrzewające, w tym te na bazie mleka. Nie każdy z nas jednak lubi i może ze względów zdrowotnych spożywać mleko pochodzenia zwierzęcego, dlatego idealną alternatywą są napoje roślinne. Jednym z nich i chyba najbardziej popularnym jest mleko sojowe. O tym jak przyrządzić je z wykorzystaniem sprzętów Vitamix piszemy poniżej, a póki co mamy dla Was garść podpowiedzi, za pomocą jakich napojów rozgrzewać się zimą.

Po pierwsze… woda!

Dużo wody, ciepłej lub w temperaturze pokojowej; pijmy ją samą lub w towarzystwie: plastrów lub soku z cytryny lub pomarańczy, imbiru, rozmarynu, plasterków chili i miodu; dodatkowo możemy wykorzystać orzeźwiającą miętę lub aromatyczne goździki; nie dość, że takie mieszanki nas ogrzeją, to jeszcze będą smakować wybornie!

Po drugie… napary!

Z ziół, suszonych owoców, z aromatycznymi dodatkami jak cynamon, imbir czy goździki. Pomogą oczyścić organizm, zadbają o odporność, pracę poszczególnych organów, poprawią trawienie, dodadzą energii – to wszystko w zależności, na jakie zioła i dodatki się zdecydujemy. Pijmy je na zdrowie!

Po trzecie… herbaty na bogato!

Zielone, czerwone, białe, czarne. Dla urozmaicenia, do tych ostatnich dodawajmy imbir, miód, plastry cytrusów, suszone owoce, rozmaryn, syropy, a nawet konfiturę – ma być smacznie, przyjemnie i na bogato 🙂

Po czwarte… koktajle!

Nie koniecznie na ciepło, jednak polecamy Wam je dlatego, że ich witaminowa moc jest nie do przecenienia. Wszelkie warzywne i owocowe smoothies zadbają o odpowiednią dawkę potrzebnych zimną witamin, a przy tym mogą stanowić świetne, płynne przekąski, które dodadzą nam energii.

Po piąte… kakao i gorąca czekolada.

Zwłaszcza w zimie, gdy dni są krótkie, nasz organizm domaga się przyjemnego dopieszczenia. A nic tak nie poprawia nastroju jak kakaowiec, który również jest źródłem wielu dobrych dla organizmu składników, jak żelazo, cynk czy magnez. 🙂 Kakao to świetny pomysł na początek dnia, zaś gorąca czekolada to idealny zamiennik popołudniowej kawy. Zamiast tradycyjnego mleka, zachęcamy Was do użycia mleka roślinnego, np. sojowego, które przy użyciu blendera Vitamix The Quiet One® szybko przygotujecie sami. 

BLENDER

Składniki:

  • 150 g ugotowanych, ostudzonych ziaren soi

  • 1 litr wody

  • 15 g cukru pudru

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki umieszczamy w pojemniku Vitamix®, nakładamy pokrywę pojemnika. Wybieramy program fabryczny #32, i czekamy ok. 45 sekund aż blender zakończy pracę. Mleko przetrzymujemy w lodówce, max. do tygodnia.

Udostępnij nasz wpis:

orzechowe COOLKI mocy!

Archiwa

Zima, nic się nie dzieje, szarość, nic się nie chce… Ach, ile razy w ciągu sezonu jesienno-zimowego dopada nas chandra? I ile razy mówimy sobie, że COŚ trzeba zrobić, ale nie za bardzo mamy pomysł na to CO? Dziś przychodzimy do Was z przepisem na super energetyczną przekąskę, które idealnie sprawdzi się do zimowej herbatki, ale też z przepisami, jak przezwyciężyć zimowy splin.

Przepis 1: SEN

Sen to naprawdę zdrowie. Dlatego ważne, aby zwłaszcza zimą, chcąc być wypoczętym za dnia, kiedy mamy mało słońca, spać od 6 do 8 godzin. Dbajmy też o jakość snu: wietrzmy sypialnie, regularnie zmieniajmy pościel, wyciszajmy telefon, nie objadajmy się na noc. Proste czynności naprawdę poprawiają to, jak regenerujemy się w nocy.

Przepis 2: RUCH

I nie chodzi tylko o mozolne ćwiczenia na siłowni, ale ruch na świeżym powietrzu; regularne dłuższe spacery, powrót do domu z pracy na piechotę zamiast autem czy autobusem (nawet 3 przystanki będą świetne!), wejście po schodach, zamiast windą. Brak słońca może nas odstraszać, ale nasz organizm będzie naprawdę inaczej funkcjonował po pobycie na dworze, a nie tylko siedząc na kanapie – ulubiony serial nie ucieknie 🙂

Przepis 3: WODA

Pamiętajmy o nawadnianiu. Bez wody nasza skóra stanie się szara, zmęczona, a organizm będzie gorzej funkcjonował. Nie masz ochota na samą wodę? Mamy podpowiedź: dodaj do niej imbir, pomarańcze, miód, chili – nie dość, woda zyska super smak, to dostarczysz swojemu organizmowi odżywczych witamin i mikroelementów.

Przepis 4: NOWE BODŹCE

Kino, teatr, ciekawy webinar, a może szybki kurs on-line? Zima to czas, który warto przeznaczyć na zdobycie nowych umiejętności. Nawet takich dla przyjemności, jak kurs szydełkowania online czy sommelierski. Obecnie internet daje takie możliwości, że zawsze znajdziemy coś ciekawego. I nie musi być to nowa umiejętność zawodowa, ale coś co sprawi nam radość, nauczy czegoś nowego, a przy okazji wprowadzi urozmaicenie w codzienność.

Przepis 5: PRZYJEMNOŚCI DLA ZMYSŁÓW

Pachnąca świeca, nowe perfumy, aromatyczna kawa z dodatkami i smakowymi syropami, kąpiel z olejkami, nowy krem do golenia. To naprawdę poprawia nastrój! Dlatego zachęcamy Was do takich małych, codziennych aromaterapii, ponieważ zmysły potrafią zdziałać cuda 🙂

Przepis 6: POSIŁKI

Wartościowe, ale też smaczne. Rozpieszczjmy swoje podniebienia 🙂 Posiłki powinny nas nie tylko rozgrzewać, dbać o dostarczanie niezbędnych zimą składników i witamin, ale też dodawać energii i sprawiać przyjemność. Pamiętajmy o warzywach, owocach, kaszach, orzechach… bo to one dbają o nasze mózgi, od których zmienia się zimowe nastawienie 🙂 To dlatego dziś mamy dla Was przepis na super przekąskę, które doda Wam energii i mamy nadzieję wywoła uśmiech i smakowite zadowolenie. W przyrządzeniu pomoże Wam blender Vita-Prep 3®  lub opcjonalnie Vitamix XL®.

BLENDER

Składniki:

  • 140 g migdałów

  • 120 g orzechów włoskich

  • 260 g rodzynek

  • 6 daktyli bez pestek

  • ¼ łyżeczki ekstraktu waniliowego

  • 75 g rozdrobnionego kokosu

Sposób przygotowania:

Wrzucamy migdały i orzechy włoskie do pojemnika Vitamix®, nakładamy pokrywę na pojemnik, wybieramy bieg #6 i pulsujemy 8 razy. Zdejmujemy pokrywę, dodajemy rodzynki, daktyle, wanilię oraz kokos. Nakładamy pokrywę ponownie, wyjmujemy zatyczkę, wkładamy ubijak. Wybieramy bieg #6, blendujemy ruchem pulsacyjnym (na zmianę włączając On i Off od 35 do 40 razy) używając ubijaka w celu dociśnięcia składników do ostrzy. Masa jest gotowa, gdy ma konsystencję ciasta. Przed podaniem formujemy kulki i je chłodzimy. Kulki sprawdzą się jako przekąska na drugie śniadanie, jako deser albo poprawiacz nastroju do popołudniowej herbaty.

Udostępnij nasz wpis:

Kremmmm cytrynowy

Archiwa

Mmmmmm, jak spróbujecie go raz, to przewidujemy, że na stałe zagości on w Waszym deserowym menu. Ale zanim rozłożymy na składniki pierwsze nasz krem :), to rozłóżmy na czynniki pierwsze ten niezwykły owoc, czyli cytrynę!

Chiny… to właśnie stamtąd prawdopodobnie pochodzi ten cytrus. Obecnie jest najczęściej uprawiana w USA i na południu Europy.

Yyyyy… największa cytryna ważyła ponad 5 kg! Robi wrażenie, prawda? 🙂

To ma moc: w cytrynie kryją się m.in.: witaminy C, A, E, z grupy B, beta-karoten, żelazo, potas, magnez, sód, kwasy organiczne czy flawonoidy.

Robi różnice dla naszego organizmu i dzięki swoim składnikom wzmacnia układ odpornościowy, oczyszcza organizm z toksyn, poprawia trawienie, wspomaga odchudzanie, dba o układ krążenia i wątrobę.

Yyyy… każdy Kawaler Orderu Cytryny, popularnego odznaczenia bohaterów, którzy sprawiają dzieciom radość, musi wypić kielich z sokiem z cytryny – i co ważne każdy się potem uśmiecha 🙂 zatem, kryje w sobie całe pokłady radości ta cytryna 🙂

Na piękno i dobre samopoczucie: cytryna świetnie wspomaga kondycję i pielęgnację skóry i włosów; ma swoje zastosowanie w szeregu kosmetyków od rozjaśniających, poprzez odświeżające i wygładzające; jest składnikiem kremów, toników, szamponów, olejków i maseczek.

A w kuchni… to niezastąpiony składnik napojów – herbat, lemoniad, drinków, naparów oczyszczających; to też składnik sosów, dressingów, wszelkiej maści deserów, dodatek do mięs i ryb; świetnym pomysłem są też kiszone cytryny, które dodają daniom orientalnego smaku.

 

W przygotowaniu naszego kremu pomoże Wam blender Vita-Prep 3® lub opcjonalnie Vitamix XL®. Z nimi naprawdę szybko będziecie mogli cieszyć się tym wyjątkowym deserem. Zatem do dzieła!

BLENDER

Składniki:

  • 5 dużych jaj

  • 120 ml świeżego soku z cytryny

  • skórka z 3 cytryn

  • 150 g cukru pudru

  • szczypta soli

  • 115 g niesolonego masła (w temperaturze pokojowej)

Sposób przygotowania:

Jajka, sok z cytryny, skórkę, cukier oraz sól umieszczamy w pojemniku Vitamix®, nakładamy pokrywę na pojemnik, wybieramy bieg #1. Uruchamiamy blender, powoli zwiększamy prędkość do najwyższej. Blendujemy przez 4-5 minut lub do momentu, aż zacznie wydobywać się silna para znad zatyczki pokrywki. Podczas pracy urządzenia wybieramy prędkość #3, po czym wyjmujemy zatyczkę w pokrywie, wrzucamy pokrojone masło. Blendujemy dodatkowe 15-30 sekund. Całość przelewamy do naczynia i pozostawiamy do ostygnięcia (około 20 do 30 minut) przed podaniem. No a potem… gwarantujemy: żadnej kwaśnej miny – sama błoga słodycz na twarzy i podniebieniu. Mmmmmm

Udostępnij nasz wpis:

Pasta sezamowa – czyli kuchnio sezamowa otwórz się!

Archiwa

Coraz częściej sięgamy po orientalne smaki, a co więcej – wielu z nas lubi przygotować je samemu. To nie tylko odkrywanie nowych kierunków kulinarnych na własnym talerzu, satysfakcja z samodzielnego wykonania dania czy dodatku, ale też pewność, że znamy wszystkie użyte składniki.

Dziś mamy dla Was prosty, szybki w wykonaniu przepis na pastę sezamową. To nieodłączny składnik kuchni bliskowschodniej i azjatyckiej, ale też znajduje zastosowanie w wielu potrawach tzw. nowoczesnej kuchni fusion.

Tahini, czyli pasta otrzymana z sezamu zblendowanego z solą i opcjonalnie oliwą, dla wielu to przede wszystkim nieodzowny skład hummusu. Ale nie samym hummusem człowiek żyje, prawda? Pastę możemy wykorzystać zarówno w wielu potrawach wytrawnych i deserowych.

To doskonały dodatek do dipów do sałatek, marynat do mięs, ryb, serów, składnik zup czy sosów do makaronów. Pastę możemy dodawać do shake’ów, ciast, słodkich sosów do deserów. Fani sezamu uważają, że to świetny zamiennik masła orzechowego, zatem polecamy wszystkim, aby dla ciekawości swoich kubków smakowych, wykorzystali ją właśnie w kanapkach czy omletach z dodatkiem dżemów czy świeżych owoców.

To dodatek, który ma dużą wartość energetyczną, jest źródłem m.in. żelaza, wapnia i magnezu, tłuszczów omega-6. Zatem Sportowcy, Naukowcy – pamiętajcie o niej w swojej diecie.

Do przygotowania pasty potrzebujemy prażonego sezamu: uważajcie, żeby go nie spalić na patelni, ponieważ ze względu na to, że ziarenka są drobne, szybko się prażą.

Pasta, gdy “postoi”, zazwyczaj się rozwarstwia, ale nie jest to znak jej zepsucia, Wystarczy przemieszać ją w słoiku czy misce, aby odzyskała aksamitną strukturę. Warto mieć ją zawsze w swojej lodówce, bo może wytrzymać tam nawet do 3 miesięcy.

W przygotowaniu pasty pomoże wam Blender Vitamix Vita-Prep 3® lub opcjonalnie Vitamix XL®. To, co – sezamie, otwórz się i nas na nowe smaki!

BLENDER

Składniki:

  • 300 g prażonych nasion sezamu

  • 20 g soli

Sposób przygotowania:

Wsypujemy wszystkie składniki do pojemnika Vitamix®, nakładamy pokrywę pojemnika, po czym nastawiamy bieg #1. Uruchamiamy blender i powoli zwiększamy obroty do najwyższych, utrzymując pracę urządzenia przez 1,5 minuty. Korzystamy przy tym z ubijaka, w celu dociśnięcia składników do ostrzy. Pastę przekładamy do słoika, zakręcamy i przechowujemy w lodówce.

Udostępnij nasz wpis: